Boerderij­museum Goemanszorg

Aan de rand van het mooie ringdorp Dreischor ligt Boerderij­museum Goemanszorg, hét streek- en landbouwmuseum van Schouwen-Duiveland.

Zodra je het museum binnenstapt, ben je in een compleet andere tijd.
Op de grote zolder van het museum staat een grote collectie werktuigen en gereedschappen uitgestald, netjes gesorteerd bij het beroep of soort werkzaamheden. Je ziet bijvoorbeeld welke werktuigen en gereedschappen de slager gebruikte. Verder leer je alles over de gewassen die op Schouwen-Duiveland werden verbouwd, zoals meekrap en vlas, over het landschap dat zo is veranderd na de Watersnoodramp en over de trekpaarden, toen ze nog geen tractors hadden.

Als je het woonhuis van de museumboerderij binnenstapt, is het alsof je stiekem komt gluren bij de bewoners. Je mag ongegeneerd rondkijken in hun keuken, hun kelder, woonkamer en zelfs in hun slaapkamer.

Buiten zijn de grotere landbouwwerktuigen en de prachtige oude wagens en karren te bewonderen. Vergeet ook niet een rondje door de heerlijke bloemen- en kruidentuin te doen. En drink na afloop een lekker kopje koffie of thee met daarbij een verrukkelijk stuk zelfgemaakte appeltaart in het museumcafé!

Tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd!

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Schouwen-Duiveland werd bevrijd. De vijf kleinere musea op het eiland hebben de handen ineengeslagen en in samenwerking met het Gemeentearchief hierover een grote tentoonstelling gemaakt.

De tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! is gemaakt op basis van grondige research en bevat veel nog niet eerder vertoonde documenten, films, foto’s, kleding en voorwerpen. Met authentiek beeldmateriaal en ooggetuigenverslagen worden de verhalen van de bevrijding van Schouwen-Duiveland tot leven gebracht.

In Museum de Burghse Schoole in Burgh Haamstede, Museumhaven in Zierikzee, Brusea in Bruinisse, Brouws Museum in Brouwershaven en Museumboerderij Goemanszorg in Dreischor wordt het verhaal van de bevrijding van Schouwen-Duiveland verteld aan de hand van vijf verschillende thema’s. De vijf verschillende thema’s zijn: Bevrijding, Terugkeer, Berechting, Herstel en Feest.

Van de verhalen van de tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! is een uniek bewaarexemplaar gemaakt, in coproductie met het Gemeentearchief en met medewerking van verschillende historici. De publicatie zal gratis verkrijgbaar zijn in de musea vanaf het moment dat wij weer de deuren voor het publiek kunnen openen.

Ook zijn als onderdeel van de tentoonstelling enkele mini-documentaires gemaakt door Tjeerd Muller. Tjeerd Muller heeft eerder de documentaire De Tien van Renesse gemaakt. In de mini-documentaires wordt ingezoomd op specifieke gebeurtenissen en omstandigheden per locatie, mede aan de hand van interviews met nog levende ooggetuigen.

Bekijk alvast de compilatie van deze mini-documentaires op: Youtube »

Openingstijden:

Dit museum is vanwege wintersluiting gesloten.
Begin april 2021 is dit museum weer open.

Contactgegevens:

Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg
Molenweg 3
4315 CE Dreischor
0111-402303
info@goemanszorg.nl
www.goemanszorg.nl