Brusea

Bruinisse is een vissersdorp. Al sinds 1467 verdienen de meeste inwoners hun geld met de mossel- en oestervisserij. Tot de afsluiting van het Grevelingenmeer. Toen is het dorp overgestapt op de mosselhangcultuur.

In het leukste museum van Bruinisse, Brusea, vertellen ze je alles over de visserij van eeuwen terug en nu. Kom gluren in de visserswoning en verbaas je over het leven van toen. Leer alles over de mossels en vissen “op de zeilen”, over hoogaarzen, hengsten en lemmerjachten.

In de maanden juli en augustus zijn er zelfs demonstraties mosselen koken en bolussen bakken en mag je die Zeeuwse heerlijkheden ook proeven!

Tijdelijke expositie: Samuel en de verwoesting

Het laatste oorlogsjaar heeft Bruinisse zwaar onder vuur gelegen. De havens van Zijpe en Bruinisse waren voor het Duitse leger van strategisch belang. De geallieerden probeerden vanuit Sint Philipsland Schouwen-Duiveland te bevrijden. In de nacht van 6 november is een Engelse verkenningspatrouille Bruinisse in geweest en heeft daar een aantal Duitse soldaten gevangen genomen. De Duisters namen wraak op de lokale bevolking. Op 5 januari is Bruinisse bijna geheel vernield door een Engels bombardement.  

Samuel Muller was mosselvissersknecht in Bruinisse. Vanaf het moment dat het Duitse leger over de Westerschelde teruggedrongen werd en Schouwen-Duiveland en vooral Bruinisse in de frontlinie kwam te liggen, heeft hij een dagboek bijgehouden. Zijn dagboek bevat biedt een goed geschreven relaas van het laatste oorlogsjaar. Niet alleen van de aangrijpende gebeurtenissen in Bruinisse en omgeving, maar ook van het drama dat zich 10 december 1944 op Schouwen voltrok met de ophanging van de Tien van Renesse.

De tijdelijke expositie over de dagboeken van Samuel Muller en de verwoesting van Bruinisse is te bezichtigen van juni t/m oktober 2019.

Openingstijden:

  • april, mei, juni en september:
    maandag t/m vrijdag, 14.00 – 17.00 uur
  • juli en augustus:
    maandag t/m zaterdag: 14.00 – 17.00 uur
  • Tijdens de herfstvakantie 15 t/m 27 oktober:
    dagelijks geopend van 14.00 – 17.00 uur
  • voor groepen vanaf 10 personen het gehele jaar geopend (alleen op afspraak)

Contactgegevens:

Brusea
Oude straat 23
4311 AV Bruinisse
T: +31(0)111 48 14 12
info@brusea.nl
www.brusea.nl