Leerlingen aan de slag in Brusea bij de vorige Doe-us. Foto: Joke Bot

Bijna 600 kinderen deden mee met het tweejaarlijkse cultuureducatieproject Doe-us! dat plaatsvond in de week van 1 november t/m 5 november 2021. Tijdens deze week bezochten de groepen 7/8 van alle basisscholen van Schouwen-Duiveland op één dag twee musea op het eiland.

Doe-us! is een initiatief van de Vereniging Musea Schouwen-Duiveland (VMSD). Elk museum heeft voor de Doe-us! projectweek een uitdagend programma samengesteld. Aan de hand van educatieve doe-activiteiten maken de leerlingen kennis met het museum en het verhaal dat hier wordt verteld, om op die manier meer te weten te komen over het eiland waarop ze wonen en leven. Cultuur- en erfgoededucatie buiten het klaslokaal!

Zo leerden de leerlingen in Museum de Burghse Schoole meer over het onderwijs anno 1920. In de werf van de Museumhaven mochten ze lekker hout zagen en leerde ze wat breeuwen is. In Brusea werd het verhaal van de mossel en de mosselvisserij verteld. In het Stadhuismuseum gingen de leerlingen aan de slag met portret tekenen. In Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg leerden ze hoe vlas wordt bewerkt tot draad. In het Watersnoodmuseum gingen de scholieren zelf zinkstukken maken om deze vervolgens te laten afzinken in water. En in het Brouws Museum gingen de leerlingen  op zoek naar een echte vijftiende eeuwse schat!