Goemanszorg

Aan de rand van het mooie ringdorp Dreischor ligt Goemanszorg, hét streek- en landbouwmuseum van Schouwen-Duiveland.

Zodra je het museum binnenstapt, ben je in een compleet andere tijd.
Op de grote zolder van het museum staat een grote collectie werktuigen en gereedschappen uitgestald, netjes gesorteerd bij het beroep of soort werkzaamheden. Je ziet bijvoorbeeld welke werktuigen en gereedschappen de slager gebruikte. Verder leer je alles over de gewassen die op Schouwen-Duiveland werden verbouwd, zoals meekrap en vlas, over het landschap dat zo is veranderd na de Watersnoodramp en over de trekpaarden, toen ze nog geen tractors hadden.

Als je het woonhuis van de museumboerderij binnenstapt, is het alsof je stiekem komt gluren bij de bewoners. Je mag ongegeneerd rondkijken in hun keuken, hun kelder, woonkamer en zelfs in hun slaapkamer.

Buiten zijn de grotere landbouwwerktuigen en de prachtige oude wagens en karren te bewonderen. Vergeet ook niet een rondje door de heerlijke bloemen- en kruidentuin te doen. En drink na afloop een lekker kopje koffie of thee met daarbij een verrukkelijk stuk zelfgemaakte appeltaart in het museumcafé!

Tijdelijke expositie: Janny en de inundatie

Op 12 februari 1944 kwam het bevel het eiland onder water te zetten. De bezetter wilde op die manier voorkomen dat de geallieerden hier zouden landen. De bevolking werd gelast het eiland voor 5 maart te verlaten. Het merendeel van de bevolking heeft huis en haard moeten achterlaten en moest te voet of per paard en wagen door de winterkou een veilig heenkomen zoeken, elders in het land. 

Janny Geluk (1917-1998) woonde met haar familie op een boerderij in Capelle, tussen Nieuwerkerk en Zierikzee. Janny was op Nieuwjaarsdag 1944 in ondertrouw gegaan met Klaas van Hoeve. Hun huwelijk was gepland half april 1944. De onheilstijding dat het eiland onder water gezet en ontruimd zou worden zette een streep door hun huwelijksplan. Janny besloot samen met broer Vreek naar de Noordoostpolder te gaan, waar haar Klaas werkzaam was. Na een tocht van negen dagen vol ontberingen, zijn ze aangekomen op hun bestemming. Daar trouwen Janny en Klaas alsnog. Het was het eerste huwelijk in de NOP.

De tijdelijke expositie over Janny en de inundatie is te bezichtigen van juni t/m oktober 2019.

Openingstijden:

  • Dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur
  • Tweede pinksterdag ook geopend

Contactgegevens:

Streek- en landbouwmuseum Goemanszorg
Molenweg 3
4315 CE Dreischor
0111-402303
info@goemanszorg.nl
www.goemanszorg.nl