Museumhaven Zeeland

Kom een dagje rondsnuffelen op een ambachtelijke scheepswerf!

In Museumhaven Zeeland Zierikzee kun je je een hele dag vermaken. Binnen in onze scheepsrestauratiewerf zijn vaak echte scheepstimmermannen aan het werk. Let goed op hoe zij werken. Des te makkelijk behaal jij je eigen scheepstimmermandiploma. Maak een schip zeilklaar en test je stuurkunst. En weet jij wat een kolderstok of een overnaadse verbinding is? 
Reis terug in de tijd en maak je mooiste foto’s van de prachtige gerestaureerde vloot schepen die in de middeleeuwse haven van Zierikzee, de Oude Haven, ligt.

Tijdelijke expositie: Jork en de Zuidvliet

Voor de bevoorrading was het eiland afhankelijk van de vaarwegen. Voor de escorte van transporten over de getijdewateren hadden de Duitsers een aantal schepen in beslag genomen, zoals sleepboten en vissersschepen. Deze waren goed bewapend en uitgerust met Flak luchtafweergeschut. Eén van de in beslaggenomen vaartuigen was de veerboot ‘Zuidvliet‘, gebouwd in 1914 door de Provinciale Stoomboot Diensten. In de tweede Wereldoorlog werd de Zuidvliet door de Duitsers ingezet als transportschip. 

In december 1944 voltrok zich het drama van ‘De Tien van Renesse’, waarbij 10 verzetsmensen op gruwelijke wijze zijn vermoord. De Zuidvliet speelde daarin als transportschip een rol. Een elfde slachtoffer is de Armeen Jork Mikinjan. Zijn verhaal staat centraal in deze presentatie van de Museumhaven Zeeland over het laatste oorlogsjaar. De Zuidvliet is nu varend cultuurhistorisch erfgoed bij de Stads- en Commerciewerf in Zierikzee.

De tijdelijke expositie over Jork en de Zuidvliet is te bezichtigen van juni t/m oktober 2019.

Openingstijden:

  • April t/m medio september
  • Dinsdag t/m zaterdag, 13.00 – 16.30 uur
  • Ook geopend tijdens de herfstvakantie

Contactgegevens:

Museumhaven Zeeland
Vissersdijk 2
4301 ND Zierikzee
06-52166621
info@museumhavenzeeland.nl
www.museumhavenzeeland.nl