Grote overzichts­tentoon­stelling Schouwen-Duiveland Bevrijd!

In 2020 was het 75 jaar geleden dat Schouwen-Duiveland werd bevrijd. Vijf musea hebben twee jaar geleden de handen ineengeslagen en met het Gemeentearchief deze belangrijke mijlpaal als gezamenlijk thema genomen. In 2019 is de gezamenlijke tentoonstelling “Het laatste oorlogsjaar van Schouwen-Duiveland” gerealiseerd.

Nu het weer mogelijk is, brengen de vijf musea de onderdelen uit elk museum bij elkaar in de Nieuwe Kerk. Zo kan iedereen kennisnemen van de unieke en intrigerende verhalen van ons eiland tijdens de bezetting en de bevrijding.

Boeiend overzicht

De panelen, verhalen, films en memorabilia zijn van 16 tot en met 25 juni 2021 te beleven in één grote boeiende overzichtstentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Zierikzee. De grote overzichts tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! gaat niet alleen over het laatste oorlogsjaar, de bevrijding zelf, maar ook over wat er daarna gebeurde: de terugkeer van de geëvacueerden, de berechting van de collaborateurs, het herstel van alles wat kapot was en tot slot het daverende feest in 1949. Met authentiek beeldmateriaal en ooggetuigenverslagen worden de verhalen van de bevrijding van Schouwen-Duiveland tot leven gebracht. Tegelijkertijd wordt, eveneens in de Nieuwe Kerk, de fototentoonstelling: ‘De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s’ op panelen getoond met indrukwekkende foto’s van de Slag om de Schelde.

Boekpresentaties

Verder zijn er gedurende de tentoonstellingsperiode twee boekpresentaties met lezingen. Ir. Luitzen Bijlsma vertelt op 19 en 24 juni over het recent verschenen oorlogsboek: Schouwen Koorts en dr. Jop Steenhof de Jong houdt op 18 en 25 juni een lezing naar aanleiding van zijn nieuwe boek: Het laatste Oorlogsjaar in Zierikzee. De aanvangstijd van de boekpresentaties is telkens om 15.30 uur. U kunt zich hiervoor aanmelden via info@museasd.nl of 06 28 51 39 78.

Laatste kans

Elke dag zijn er vrijwilligers uit de musea in de Nieuwe Kerk aanwezig om de bezoekers corona proof te ontvangen. In de Nieuwe Kerk is ook gelegenheid voor een drankje. De week van 16 tot en met 25 juni is de laatste gelegenheid om deze grote overzichtsexpositie op het eiland te bewonderen.

Groepen welkom

Groepen zijn van harte welkom vanaf donderdag 17 juni tot en met 25 juni, met uitzondering van 21 juni. U kunt met uw groep elke dag terecht tussen 10.00 – 12.30 uur, eventueel kan dit ook op afspraak ’s middags. Het is noodzakelijk dat groepen zich tevoren aanmelden. De toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Voor informatie en aanmelding, kunt u terecht bij Ria Geluk: riageluk.sd@gmail.com of 06 28 51 39 78.