Bezoek de tentoonstelling Schouwen-Duiveland bevrijd!

In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde liep. Terwijl het merendeel van Nederland op 5 mei bevrijd was, kon in Schouwen-Duiveland pas op 7 mei 1945 de vlag uit.

Vijf musea op Schouwen-Duiveland presenteren de tentoonstelling: Schouwen-Duiveland bevrijd!

De exposities zijn opgebouwd aan de hand van vijf thema’s: de bevrijding, de terugkeer, de berechting, het herstel en het feest. Indringend zijn de verhalen te horen uit de mond van de laatste ooggetuigen: gefilmde interviews met inwoners uit Schouwen-Duiveland die speciale herinneringen aan deze periode hebben. Deze filmpjes worden samen met enkele bijzondere voorwerpen tentoongesteld. Bekijk een preview hier.

Vanaf 1 april 2021 tot medio mei 2021 is nog in vijf musea de tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! te zien. Dat zijn: Museum de Burghse Schoole, Museumhaven in Zierikzee, Brusea, Brouws Museum en Museumboerderij Goemanszorg.
Daarna verhuizen alle panelen, films en voorwerpen naar de Nieuwe Kerk in Zierikzee voor een grote overzichtstentoonstelling, die er te zien is van 22 tot en met 30 mei 2021.
Let op: hogergenoemde vijf musea zijn momenteel met wintersluiting. Zij openen weer begin april 2021. Kijk op de websites van de verschillende musea voor de  openingstijden.
Gebruik voor uw bezoek in april en mei 2021 de voordelige museum passe-partout. De museum passe-partout is te koop bij de musea en is erg aantrekkelijk. U kunt er vijf musea mee bezoeken voor slechts € 8,– per persoon!
Het Stadhuismuseum Zierikzee heeft een tentoonstelling over Cultuur op Schouwen-Duiveland tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Kijk voor de openingstijden op de website van dit museum.

Opening tentoonstelling

Op vrijdag 26 juni 2020 opende burgemeester Jack van der Hoek samen met gedeputeerde Anita Pijpelink de tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd!