juni – oktober 2019

Het laatste oorlogsjaar van Schouwen-Duiveland

Een eiland in de frontlinie

Het laatste jaar van de oorlog lag Schouwen-Duiveland letterlijk en figuurlijk zwaar onder vuur. Terwijl de rest van Zeeland al in het najaar van 1944 was bevrijd, bleef Schouwen-Duiveland bezet en lag in de frontlinie. 

De omstandigheden voor de nog aanwezige bewoners waren zwaar en de repressie van de bezetter nam toe. Op 12 februari 1944 werd het eiland geïnundeerd en de bevolking deels geëvacueerd of gedeporteerd. In september 1944 begon ‘De slag om de Schelde’. En op 10 december 1944 werden 10 verzetsstrijders (De Tien van Renesse) publiekelijk opgehangen. Schouwen- Duiveland werd op 7 mei 1945 als laatste gebied in Nederland bevrijd.

De gebeurtenissen tijdens het laatste oorlogsjaar hebben diepe sporen nagelaten, die tot op de dag van vandaag zichtbaar en voelbaar zijn. In de expositie ‘Het laatste oorlogsjaar’ blikken vijf musea op indringende wijze terug op de oorlogsgeschiedenis van Schouwen-Duiveland. Aan de hand van vijf persoonlijke verhalen krijgt u een indruk van wat zich hier op het eiland heeft afgespeeld.

Verzamel de verhalen!

Van elk verhaal is een uniek bewaarexemplaar gemaakt. In ieder deelnemend museum te verkrijgen, zolang de voorraad strekt en de tentoonstelling duurt.