Bezoek de tentoonstelling Schouwen-Duiveland bevrijd in mei en juni 2021.

In 2020 was het 75 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.
Vanwege het coronavirus zijn herdenkingen en vieringen in het kader van 75 jaar vrede en vrijheid in het hele land verplaatst naar 2021. De tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd! was in 2020 in vijf musea van Schouwen-Duiveland te zien, te weten in museum de Burghse Schoole, Museumhaven in Zierikzee, Brusea, Brouws Museum en museumboerderij Goemanszorg. Deze exposities lopen in de musea nog door in de maanden mei 2021 en deels juni 2021.

De exposities zijn opgebouwd aan de hand van vijf thema’s: de bevrijding, de terugkeer, de berechting, het herstel en het feest. Indringend zijn de verhalen te horen uit de mond van de laatste ooggetuigen: gefilmde interviews met inwoners uit Schouwen-Duiveland die speciale herinneringen aan deze periode hebben. Deze filmpjes worden samen met enkele bijzondere voorwerpen tentoongesteld. Bekijk een preview hier.

Medio juni 2021 verhuizen álle panelen, films en voorwerpen van de 5 musea naar de Nieuwe Kerk in Zierikzee voor één grote overzichtstentoonstelling. Te zien van 16 juni tot en met 25 juni 2021. Tegelijkertijd wordt in de Nieuwe Kerk de fototentoonstelling: “De Tweede Wereldoorlog in 50 foto’s” getoond met daarbij een aantal indrukwekkende foto’s van Schouwen-Duiveland. Het geheel wordt gecompleteerd met korte films waarin de bezoeker onder meer wordt meegenomen naar 1944, het jaar waarin de Slag om de Schelde plaatsvond.

Gebruik voor uw bezoek in de musea in mei en juni 2021 de voordelige museum passe-partout. De museum passe-partout is te koop bij de musea en is erg aantrekkelijk.
U kunt er vijf musea mee bezoeken voor slechts € 8,– per persoon! Kijk op de websites van de verschillende musea voor de openingstijden.

Opening tentoonstelling

Op vrijdag 26 juni 2020 opende burgemeester Jack van der Hoek samen met gedeputeerde Anita Pijpelink de tentoonstelling Schouwen-Duiveland Bevrijd!